måndag 25 november 2019

”Synliggöra och märkvärdiggöra”


Under vår utbildningsresa var vi även några gånger på Loris Malaguzzi centret i Reggio Emilia. Där fanns just nu en utställning kring ett projekt med barn kring metaforer. Det arbetet handlade bl.a. om att se vardagliga saker på nya sätt.  Projekten som ställs ut på Loris Malaguzzi centret presenteras väldigt snyggt och estetiskt. Små deltaljer lyfts fram och märkvärdiggörs på ett snyggt sätt.

Det vi tar med oss och vill arbeta vidare med här hemma är att göra enkla, men estetiskt tilltalande dokumentationer, som lyfter fram de lärprocesser som barnen är i. Här nedanför är ett exempel från ett tema kring papper, där små barn undersöker hur pappret förändras i mötet med snö. Det passar perfekt till de texter som vi just nu läser i nätverket ”Läslyftet” om barns arbetsteorier kring Naturvetenskap och teknik.


Duka fram för möjligheter


Vi såg många goda exempel på iscensättning av pedagogiska miljöer, som visade på stor variation på material. Här är redskap vid en lerstation.
Här är en ritstation, som skulle passa utmärkt för de yngre barnen på en förskola. Papper på både golv och vägg och även här en VARIATION av material. Olika sorters papper och även något annat material att rita på (tyg, skumgummi) för att möjliggöra ett undersökande. Att även låta barnen få erfara en olika slags pennor, låta dem få möta nyanser av färg och andra egenskaper som pennor kan besitta.
Digitala verktyg tillsammans med materialet
På Loris Malaguzzi centret fanns även flera digitala stationer, som ger möjlighet att arbeta med digitala verktyg på ett kreativt sätt. Här är ett digitalt förstoringsmikroskop, som förstorar upp ReMida materialet, så man kan se det på ett nytt sätt. I en bygg-och konstruktionshörna kan sedan barnen bygga med vitt material i de bilder som förstoras. På ReMida har vi startat ett fördjupat samarbete med kommunens IKT pedagoger och ska hjälpas åt att utveckla arbetssätten med digital teknik både på ReMida och ute i verksamheterna.

På ReMida har vi startat upp ett arbete kring ”Digitalt berättande” och vi fick med oss goda exempel på micro-makro miljöer, som kan användas till digitalt berättande



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar