tisdag 30 juni 2015

Glad sommar!

När jag nu i början på sommaren hjälpte till på ett scoutläger några dagar blev jag på nytt påmind om hur lite köpta, färdiga prylar det behövs för att roa och ge meningsfulla aktiviteter till barn och ungdomar. 300 scouter bodde i tält en vecka och lagade all mat över öppen eld. Inget tjat en enda gång om TV, film, telefoner eller surfplattor ( som är roliga i sig, men nyttiga att pausa från ibland). På dagarna lekte de bl.a. som på bilderna nedan med en träbit som de själva täljt till så den blivit spetsig. Träbiten ska sedan kastas i marken så den fastnar och där den kommer ska nästa barn ställa sin fot. Det gäller att kasta så lång iväg så att motståndarna tillslut inte kan sträcka ut benen mer. Det som behövs är med andra ord en lite träbit och några kamrater. 







En annan populär sysselsättning var "stångboll" och då behövs en gammal strumpa som man lägger en tennisboll i och hänger upp i ett snöre i en lång trästör. Sedan ska man två stycken tävla mot varandra om att slå bollen så den tvinna sig runt stören men hjälp av ett brännbollsrack. Motståndaren slår åt andra hållet för att försöka tvinna upp det som är redan är snurrat. Den som först lyckas snurra hela repet runt stången från sitt håll vinner.
Butikerna svämmar över av färgglada plastsaker som ska roa barnen i sommar. Visst kan mycket av det vara kul, men kanske kan vi tänka en extra gång innan vi konsumerar och följa barnen på en samlartur i naturen istället. De älskar ofta att samla vackra stenar och pinnar och har många idéer vad de skulle kunna använda dem till. Kan vara roligt att plocka fram i höst och minnas och leka vidare med.

GLAD SOMMAR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar