måndag 24 februari 2020

ReMida nätverk



ReMida i Reggio Emilia startatde 1996 och sedan har det allt eftersom startat upp ReMida center runt om i värleden. Just nu finns det 13 stycken ; I Italien ( Reggio Emilia, Varese, Torino, Milano, Genova, Napoli, Borgo S. Lorenzo och Calderara di Reno- Bologna) Argentina ( Buenos Aires), Australien ( Perth), Norge ( Tronheim) och Sverige ( Södertälje och Vaggeryd). Vi i Vaggeryd startade upp som ett Kreativt Återanvändningscenter hösten 2011 och hade vår invigning februari 2012.
 2014 blev vi en certifierad ReMida. 
Förra veckan hade vi nätverksträff  på ReMida i Reggio Emila i samband med firande av att det var 100 år sedan Loris Malaguzzi föddes. Det var intressant att höra hur alla olika center arbetar och dela erfarenheter med varandra. 
Vårt gemensamma fokus under de här dagarna var att koppla våra olika arbeten till Agenda 2030. Det kändes meningsfullt och aktuellt och något som vi alla aktivt kommer arbeta vidare med.


Det känns viktigt och värdefullt att träffas fysiskt , för att sedan enklare kunna hålla kontakten och utveckla arbetet vidare via sociala medier, mail osv. Vi vill arbeta för en gemensam "ReMida identitet".  
Ett av orden som sammanfattade våra dagar var synkronisering. 


Vi pratade också givetvis kring vår syn på rest- och spillmaterial, som t.ex. NATUREN - MATERIALET.  "Dialogen mellan naturen och materialet". Där hållbarhetsfrågor är ständigt aktuella.

Det är inte materialet som är det viktiga, även om alla arbetar med materialet. Utan det viktigaste är hur VI SER PÅ MATERIALET OCH DESS MÖJLIGHETER!

Den sociala dimensionen i hållbarthets aspekten var också ett gemnsamt ämne, eftersom alla ReMida center på olika sätt arbetade med det. Kreativt arbete med ReMida material bjuder in till samarbete, koncentration, nytänkande och det är lätt för alla att hitta något meningsfullt i relation till materialet.  Något center arbetade särskilt med ungdomar, ett annat med kvinnor som varit i fängelse och vi i Vaggeryd arbetar mycket med Daglig verksamhet och männsiskor med väldigt olika funktionsvariationer.  
I olika aktiviteter runt om på ReMida center är det viktigt att INVOLVERA. 
"Collective works"/ "Interattivita". 
Vi gör inte för att visa upp.

Det många av ReMida centren vill arbeta mer med och lägga mer tid på är relationer med olika företag; " How to quality the relationship with companies"
ReMida Bologna hade t.ex. en bra idé där de intervjuar människor på företag och filmar när de hämtar material. Det vill vi gärna testa här hos oss i Vaggeryd. Viktigt och roligt att lyfta fram de lokala företagen och deras arbete.

Härligt att mötas kring materialen och få nya perspektiv :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar