onsdag 4 november 2015

Oemotståndligt!Karin Hultman, lektor i förskoledidaktik i Stockholm avslutade de båda dagarna med intressanta föreläsningar utifrån sin avhandling: " Barn, linjaler och andra aktörer". Posthumanistiskt perspektiv på subjektskapande och materialitet i skola/förskola".
Det är inte den lättaste uppgiften att få den sista föreläsningstiden på fredag eftermiddag efter en helt fullspäckad dag, men Karin fixade det med glans! Föreläsningen var full med energi och glada skratt, samtidigt som det var många nya spännande och tankar och teorier.  Karin gör de posthumanistiska teorierna tillgängliga och sätter de i relation till vårt dagliga arbete med barnen och tingen på våra förskolor.
Karin pratade också om det OEMOTSTÅNDLIGA . Tänk att få hitta och erbjuda de miljöer och material som är oemotståndliga för oss och barnen.
Ett sätt att arbeta med  pedagogisk dokumentation kan vara att titta efter "oemotståndligheten".

"ENCHANTEMENT" var ett annat begrepp som Karin pratade kring, som handlar om att bli förbryllad, förtrollad , förtjust , men att det samtidigt kan skrämmas och skapa en aning spänning. Det är inte ett tillstånd som vi ständigt kan vara i , men vi kan träna oss på att se när det händer och använda det t.ex. som en språngbräda i våra projekt arbeten med barnen. Karin menade också att om vi inte hamnar i detta tillstånd av "enchantement" ibland , vad har vi då att vara rädda om? Det handlar om vår relation till världen. Blir vi överväldigade och fascinerade av något , så vill vi värna och vara rädda om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar