torsdag 21 november 2019

ReMida i Reggio Emilia



ReMida i Reggio Emilia startade för lite mer än 20 år sedan och vi i ReMida Vaggeryd har funnits i 8 år. ReMida finns på ytterligare 7platser i Italien och i Norge, Tyskland, Australien, Argentina, samt Sverige (Vaggeryd och Södertälje).  Det är ReMida i Reggio Emilia som är grundaren och de som certifierar andra. För att få använda namnet ReMida krävs utbildning i Italien och ett samarbete med dem. Vi i Vaggeryd var på utbildning i Reggio Emilia första gången våren 2013 och blev sedan en certifierad ReMida 2014. På den förra utbildningen var vi 13 personer från vår kommun, som deltog och denna gång var vi enbart två stycken, Monica och Kerstin , som arbetar som pedagoger på ReMida. Det gjorde att vi denna gång fick chansen att delta mer i det vardagliga arbetet på ReMida och även på deras interna utbildning för pedagoger i staden.


Respekt för materialet
Vi fick möjligheten att få arbeta ”handgripligen” med materialet på ReMida och hittade både likheter och skillnader i våra olika rest-och spillmaterial. Just nu hade de t.ex. en stor, stor mängd med mosaik, som vi inte allas har tillgång till i samma utsträckning. De däremot saknar tillgång till trämaterial och tog tacksamt emot det vi hade släpat med oss genom Europa.
Vi packade upp material och fyllde på hyllorna och diskuterade med dem kring olika sätt att presentera ”displaya” material. En tanke som vi tog med oss var att ibland begränsa det som plockas fram, för att bättre synliggöra materialet. Ibland är det effektfullt med en stor, stor mängd och ibland är det bättre med en mindre mängd framlagt på estetiskt vis och som istället fylls på efterhand som det går åt.

En bra idé från deras workshopsrum var att de alltid sparade en del av alla nya sorters material som kom in och behöll i sitt workshopsrum.

Det gjorde att de i workshopsrummet hade en stor variation av material att arbeta med och samtidigt byggde de upp ett materialarkiv. Arkivet blev en slags historia över vilket material, som hade funnit i Regionen under årens lopp. Det är något som vi tänker börja med även hos oss. När de fick nytt material undersökte de hur de på bästa sätt skulle presentera det och prövade hur det skulle kunna användas. Efter det sparades lite i workshopsrummet och resten lades fram till besökare att ta del av.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar